microtarasheh
کند شدن سرعت لپتاپ

دلایل کند شدن لپتاپ

کند شدن لپتاپ شامل هنگ کردن ، دیر بالا آمدن ، افت سرعت حین اجرای نرم افزار و بازی های گرافیکی سنگین و …   از رایج ترین مشکلاتی است که برای کاربران بخصوص در لپتاپ های قدیمی تر بوجود می آید . در این مقاله به بررسی کامل دلایل این مشکل و راهکارهای آن میپردازیم . لازم به ذکر است در بسیاری از موارد جهت رفع این مشکل باید به   مرکز تخصصی تعمیرات لپتاپ   مراجعه کنید تا با بررسی صحیح ، دستگاه عیب یابی شده و سپس تعمیر گردد .

این مشکل میتواند ناشی از ایرادات سخت افزاری و نرم افزاری باشد که باید بررسی گردد ، همراه ما باشید تا با این موارد آشنا شوید .

ایرادات نرم افزاری

کند شدن سرعت لپتاپ

1.1. اجرای همزمان چند برنامه سنگین :

هر برنامه ای که اجرا میکنید مقداری از حافظه و  CPU  لپتاپ شما را به خود اختصاص میدهد در نتیجه با بالا رفتن تعداد برنامه های اجرا شده در پس زمینه , فضای زیادی از حافظه و  CPU  استفاده میشود و عملکرد لپتاپ کند میشود . برخی از این برنامه ها قابل مشاهده در  Toolbar نیستند ، به همین دلیل برای مشاهده آنها باید از  Task manager  استفاده کنید . برای اینکار به روی  Toolbar  کلیک راست کنید و گزینه  Task manager  را انتخاب کنید .

مطابق تصویر لیست کامل برنامه های در حال اجرا در بک گراند و میزان استفاده ی هرکدام از آنها از   CPU  – Disk – Memory – Network  و …   نشان داده شده است . به منظور رفع مشکل کند شدن سرعت لپتاپ ، اجرای نرم افزارهایی را که لازم ندارید متوقف کنید , برای اینکار به روی هر کدام از برنامه ها راست کلیک کرده و  End Task  را انتخاب کنید . 

در سیستم عامل  mac OS  هم به قسمت  Activity Monitor  بروید و نرم افزارهای درحال اجرا در بک گراند را متوقف کنید تا حافظه رم بیشتری آزاد شده و سرعت کارکرد لپتاپ افزایش یابد .

علاوه بر این برنامه ی  Resmon  نیز این امکان را برای کاربران فراهم میکند تا فعالیت سیستم خود را مشاهده کنند .

ویروسی شدن لپتاپ

1.2 ویروسی شدن لپتاپ

دانلود نرم افزار از وب سایت های نامعتبر و یا استفاده از فلش های ویروسی ، میتواند لپتاپ شمارا ویروسی کند . درواقع وجود ویروس در سیستم یکی از دلایل اصلی کند شدن سیستم است و باعث هنگ کردن سیستم و اخلال در اجرای برنامه ها میشود .  یک آنتی ویروس اورجینال و قدرتمند میتواند با اسکن سیستم , تمامی ویروس ها را شناسایی و نابود کرده و همچنین از نصب نرم افزار های ویروسی جلوگیری کند . اگر این مورد منجر به کند شدن سرعت لپتاپ شده باشد , به راحتی برطرف خواهد شد . چراکه با هربار ویروس کشی ، جان تازه ای به لپتاپ شما میدهد .

1.3 پراکنده بودن داده ها به روی هارد لپتاپ

هارد لپتاپ از چندین بخش بنام سکتور تشکیل شده است که اطلاعات به روی آنها قرار میگیرد , زمانیکه شما اطلاعات جدیدی را در لپتاپ خود ذخیره میکنید ، این اطلاعات به روی سکتورهای خالی قرار میگیرند . گاهی بعلت کمبود فضا تمامی داده ها در یک سکتور جا نمیگیرند و بخشی از آنها در سکتور بعدی هارد ذخیره میشود , همین امر موجب پراکندگی داده ها و کند شدن سرعت لپتاپ میشود . چراکه با هربار فراخوانی این اطلاعات ، ویندوز لپتاپ باید زمان زیادی را برای پیدا کردن این داده های پراکنده صرف کند و در نتیجه سرعت لپتاپ کند میشود .

برای رفع این مشکل و افزایش سرعت لپتاپ میتوانید از ابزار  Disk Degragment  استفاده کنید . به اینصورت که در منوی سرچ ویندوز عبارت   Defrag  را جستجو کنید و در نتایج بدست آمده گزینه ی  Defragmanet & Optimis Drivers  را انتخاب کنید . سپس با انتخاب درایوری که قصد  Defrag  کردن آن را دارید و کلیک به روی  Optimis  ، پراکندگی داده ها را ساماندهی و مشکل را برطرف کنید .

1.4 وجود پرونده های موقت

بسیاری از نرم افزارهای نصب شده در سیستم جهت جلوگیری از پریدن اطلاعات و حفظ آنها ، فایل های پشتیبان تهیه میکنند . این فایل های پشتیبان ( که به  tmp  ختم میشوند ) , به روی هارد  دیسک ذخیره شده و حجم قابل توجهی از آن را اشغال میکنند به نحوی که میتوان گفت تقریبا از علل رایج کند شدن سرعت لپتاپ هستند . با حذف این فایل ها فضای اشغال شده آزاد میشود و سرعت دستگاه تان افزایش میباشد . این فایل ها معمولا پس از بستن برنامه ی مورد استفاده حذف میشوند اما مواقعی وجود دارد که لپتاپ بطور خودکار این فایل ها را حذف نمیکند و باعث کند شدن سرعت لپتاپ میشود . 

برای اینکار میتوانید بعد از نصب برنامه ی  Windows Clean Disk Cleanup  و مسیر   C:Users/Pc/Appdata/Local/Temp  را دنبال کرده و فایل ها را بصورت دستی پاک کنید .

1.5 کمبود حافظه سیستم

اشغال حافظهه موقت سیستم و هارد از عوامل اصلی کند شدن سرعت لپتاپ هستند . با پاکسازی فضای رم و یا ارتقاء آن میتوانید مشکل کند شدن سیستم را برطرف نمایید , برای اینکار فایل های اضافی را حذف کنید . توصیه ما به شما این است که درایور  C  حتی الامکان فضای خالی زیادی داشته باشید . درایور ویندوز باید همیشه فضای آزاد و در دسترس برای اجرای پردازش های سیستم عامل را داشته باشد . همچنین آیکون های دسکتاپ خود را هم معدود و مرتب نگه دارید .

1.6 آپدیت کردن سیستم عامل و درایورها

با بروزرسانی سیستم عامل ( میتوانید از بخش تنظیمات ورژن آن را بفهمید ) و آپدیت کردن درایورها ، از کند شدن سرعت لپتاپ و هنگ کردن آن جلوگیری کنید . همچنین یکی دیگر از موارد قابل توجه در این بخش ، تنظیمات بایوس است . بروز نبودن تنظیمات بایوس میتواند موجب کند شدن سیستم شود . برای بروزرسانی آن باید ؟

چرا باوجود آپدیت ویندوز ، در برخی موارد شاهد هنگ کردن و کاهش عملکرد سریع لپتاپ هستیم ؟

ویندوز 10 در بین کاربران جایگاه ویژه ای دارد و اکثریت افراد از این نسخه ویندوز استفاده میکنند اما مواردی وجود دارد که که با آپدیت ویندوز های قدیمی تر به ویندوز 10 ، نه تنها سرعت بهبود نیفاته بلکه بدتر هم شده است . این مشکل میتواند دلایلی که د رادامه مطرح میکنیم را داشته باشد :

1.  ممکن است سخت افزار سیستم شما با ویندوز 10 همخوانی نداشته باشد . علیرغم رتری ویندوز 10 نسبت به سایر ورژن ها ، برخی از سیستم ها با آن سازگاری نداشته و هنگام کار کردن با ویندوز 7 و 8 عملکرد بهتری دارند . درنتیجه به اجبار باید به ورژن های قبلی ویندوز برگردید . 

2. بروزرسانی های ویندوز 10 ممکن است شامل باگ ها و مشکلاتی باشد که باعث کند شدن سرعت لتاپ شود . توصیه میکنیم منتظر آپدیت ها یبعدی ویندوز 10 بمانید تا باگ های نسخه ی قبلی برطرف شود و سپس آپدیت کنید .

3. اگر پس از آپدیت ویندوز سرعت لپتاپ تان کاهش یافت ، میتوانید با دنبال کردن مسیر زیر ، ویندوز را به تنظیمات و ورژن قبلی بازگردانید :

  •  وارد بخش تنظیمات شوید 
  • مسیر روبرو را دنبال کنید :  Update & Security > View Update History 
  • در بخش  Update History  ، تاریخچه ی بروزرسانی ها و نام آخرین ورژن نصب شده ی ویندوز را مشاهده میکنید .
  • درصورتیکه میخواهید این آپدیت را کنار بگذارید روی گزینه ی  Uninstall Update  کلیک کنید . با اینکار ویندوز شما به تنظیمات ورژن قبلی خود برمیگردد . سپس سیستم را ری استارت کنید .

1.7 کند بودن لپتاپ نو

تمامی موارد گفته شده تا به اینجا مربوط به لپتاپ های قدیمی بوده اما گاهی علیرغم نو بودن لپتاپ ، مشکل کند بودن سرعت را داریم . در اینجا این مشکل به احتمال زیاد مربوط به نصب نادرست درایورهای ویندوز است . آخرین ورژن موجود در وب سایت شرکت تولید کننده لپتاپ تان را دانلود و نصب کنید . دقت کنید ورژن مناسب ویندوزتان را استفاده کنید . ( ورژن های 64 بیتی سرعت بالاتری دارند )

ایرادات سخت افزاری

کند شدن سرعت لپتاپ

2.1 خرابی هارد

وارد شدن ضربه به لپتاپ و نصب برنامه های سنگین از جمله مواردیست که میتواند خرابی هارد را درپی داشته باشد . اگر بتازگی به لپتاپ تان ضربه وارد شده و بعد از آن متوجه متوجه کند شدن سرعت لپتاپ خود بوده اید ، میتوان نتیجه گیری کرد که هارد آسیب دیده است . این مورد خرابی جزء مواردیست که حتما باید توسط تعمیرکار متخصص انجام شود .

همچنین پر بودن فضای هارد دیسک و یا مشکلات فیزیکی آن مانند خرابی فریمور هارد ، خرابی قطعات داخلی آن مانند PCB هارد و …   میتواند عملکرد هارد دیسک را تحت تاثیر قرار دهد .

  • دیسک های نصب شده به روی لپتاپ معمولا عمر طولانی ندارند و اگر لپتاپ شما بجای  SSD  از  HDD  استفاده میکند و دچار افت سرعت هستید ، معمولا اولین دلیل میتواند همین موضوع باشد . درنتیجه به شما توصیه میکنیم هارد درایود لپتاپ را به  SSD  تغییر دهید , اما اگر قصد تعویض هارد دیسک با  SSD  را ندارید ، برای افزایش سرعت لپتاپ میتوانید هارد دیسک را مرتب کنید . به اینصورت که به قسمت  Control Panel  رفته و گزینه ی  Uninstall a Program  را انتخاب کنید . در اینجا لیستی از تمامی نرم افزارهای نصب شده روی لپتاپ تان را مشاهده میکنید . با حذف برنامه هایی که به آنها احتیاج ندارید , حافظه هارددیسک را خالی کنید .
  • اگر از  mac  استفاده میکنید ، برای حذف نصب نرم افزارها ابتدا میبایست یک نرم افزار جانبی برای انجام اینکار نصب کنید چراکه خود سیستم عامل اپا این امکان را ندارد . میتوانید از برنامه  Appcleaner  و یا  Appzapper  استفاده کنید تا برنامه های اضافی را پاک کنید سپس به فولدر دانلودها رفته و فایل های  Setup  و یا فایل های دیگری که از آنها استفاده نمیکنید را حذف کنید .

2.2 عدم تهویه صحیح و مناسب لپتاپ 

خنک ماندن  CPU  و  GPU  لپتاپ ها بسیار ضروری است . به همین دلیل در تمامی لپتاپ ها از خمیر سیلیکون به روی  CPU  و  GPU  ، هدسینک و فن جهت تهویه هوا تعبیه شده است , خشک شدن خمیر سیلیکون باعث کاهش کارایی آن شده و میبایست در اسرع وقت تعویض گردد تا حرارت  CPU  و  GPU  به هدسینک منتقل شده و دمای آن ها کاهش یابد چراکه در صورت خشک ماندن خمیر سیلیکون و عدم تعویض آن ، خسارات جبران ناپذیری به لپتاپ وارد میشود .

دررابطه با فن دستگاه نیز باید سرویس های دوره ای انجام شود تا هرگونه گرد و خاکی که در مسیرهای هوایی وجود دارد پاکسازی شود . معمولا بدلیل وجود آلودگی و گرد و خاک بیش از حد در مسیرهای هوایی و یا استهلاک فن ، صداهای نابه هنجار شنیده می شود که میتوان گفت هشداری برای سرویس کردن دوره ای لپتاپ است . این سرویس های دوره ای به روان شدن عبور جریان هوا و خنک کردن سیستم و درنتیجه سلامت لپتاپ کمک میکنند .

کند شدن سرعت لپتاپ

2.3 ارتقاء رم 

لپتاپ ترجیح میدهد تا اطلاعات لازم برای پردازش را از روی رم ( RAM )  بخواند تا هارددرایو و یا حافظه  SSD . بدلیل سرعت دسترسی بیشتر اطلاعات به روی حافظه رم ، یک راه حل بسیار ساده برای افزایش سرعت لپتاپ ، جایگزینی یک رم جدید با حافظه و ظرفیت بیشتری نسبت به مورد قبلی میباشد . با ارتقاء ظرفیت حافظه رم , پردازنده دستگاه برای دسترسی به اطلاعات کمتر به سراغ هارد درایو میروند که این خود عامل افزایش چشمگیر سرعت لپتاپ است .

البته هنگام ارتقاء باید مناسب ترین رم را انتخاب کنید بهتر است رم خریداری شده ویژگی های زیر را داشته باشد :

  • اگر از کاربران ویندوز هستید با رفتن به پنجره  Task Manager  و باز کردن تب  Performance  و کلیک به روی گزینه ی   Memory  ،  اطلاعاتی از قبیل تعداد اسلات های در دسترس و نیز نوع حافظه رم نصب شده ی فعلی روی لپتاپ را مشاهده کنید .
  • اگر از کاربران مک هستید ، از  Apple Menu  به قسمت  About This Mac  رفته و روی  Memory Tab  کلیک کنید تا اطلاعات رم فعلی را ببیننید . بعنوان مثال یک سیستم 32 بیتی حداقل به یک رم 2 گیگابایتی نیاز دارد و کمتر از این مقدار مشکل ساز خواهد شد .

عیب یابی اصولی و تعمیر تخصصی ، دو فاکتور بسیار مهم در پروسه تعمیرات است که مرکز میکروتراشه به بهترین نحو آن را انجام میدهد . تیم ما تمامی تعمیرات انجام شده در این مرکز را همراه با ضمانت و مهلت تست به شما عزیزان تقدیمم میکند .

دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *