microtarasheh

تفاوت  RTX  و   GTX  در کارت گرافیک چیست ؟

فرض کنید درحال جمع کردن یک سیستم هستید و نوبت به انتخاب کارت گرافیک میرسد ، دربین تمامی مدل های موجود در بازار ممکن است به کلمات  RTX  و  GTX  برخورد کنید ، در این لحظه سوال این است که هرکدام از آنها به چه معناست و تفاوت  GTX  و  RTX  در چیست ؟ همانطور که میدانید ویدئوکارت از مهمترین قطعات کامپیوتر است که ارتباط مستقیمی با گرافیک و سرعت نمایش و اجرای بازی دارد درنتیجه اگر گیمر حرفه ای هستید و یا تدوین و پردازش تصویر انجام میدهید ، باید حساسیت زیادی در انتخاب کارت گرافیک داشته باشید . در این مقاله از میکروتراشه به بررسی کامل کارت گرافیک های سری  RTX  و  GTX  از تولیدات کمپانی  Nvidia  میپردازیم . همراه ما باشید . 

کارت گرافیک یا ویدئوکارت چیست ؟ 

Graphic Processor Unit  یا به اختصار  GPU  واحد پردازنده ی گرافیک است که وظایفی همچون رندرگرفتن و پردازش خروجی تصاویر حین تدوین ، تنظیم کیفیت بصری بازی ها و گرافیک کلی سیستم را برعهده دارد . در بازار کارت گرافیک ها ، رقابت اصلی بین دو شرکت پرآوازه ی AMD و Nvidia  است که سری های  RTX  و  GTX  موردبحث ما در این مقاله از تولیدات NVIDIA بوده و کمپانی  AMD  درحال حاضر کارت گرافیک با تکنولوژی  RTX  تولید نکرده است . RTX دارای تکنولوژی پیشرفته ی ردیابی پرتو با هسته های قدرتمند است که همین موضوع وجه تمایز آن با سری  GTX  است .

GTX چیست ؟ 

Giga Texel Shader eXtreme یا به اختصار GTX  سری دیگری از تولیدات شرکت  NVIDIA  ( درواقع یک لاین تجاری از محصولات  GeForce  کمپانی  NVIDIA  ) است که در سال 2008  با سری 200 با نام تسلا معرفی شدند . GTX260  اولین محصول از این سری با نرخ کلاک پایه 576 مگاهرتز و 896 مگابایت حافظه بود . هر سری از این کارت گرافیک ها معماری متفاوتی دارند ، بعنوان مثال سری 200 و 300  براساس معماری تسلا و سری 400 و 500 براساس معماری فرمی و آخرین سری  GTX  شامل مدل های  GTX 1070  و  GTX 1080   براساس معماری تورینگ  Turing  می باشند که بطور قابل توجهی قدرتمندتر از سری های قبلی هستند . تولید کارت گرافیک GTX مبتنی بر معماری تورینگ ، بهبود کیفیت و عملکرد نمایش و همچنین ارتقاء سطح جلوه های تصویر را درپی داشته است آن چنان که علی رغم تولید سری RTX ، همچنان برخی از مدل های  GTX  بدلیل قدرت و عملکرد بالا و قیمت مناسب انتخاب بسیار مناسبی هستند . از طرفی با اورکلاک کردن آنها میتوان عملکرد بیشتری دریافت کرد که در مقاله ی   اورکلاک کارت گرافیک   به آن پرداختیم .

تفاوت RTX و GTX در کارت گرافیک

RTX چیست ؟ 

Ray Tracing Texel eXtreme  یا به اختصار RTX ، از تولیدات جدید  GeForce  کمپانی  Nvidia  می باشد که درسال 2018  و با بهره گیری از معماری تورینگ Turing معرفی شد . همانطور که از این نام پیداست ، کارت های سری  RTX  از قابلیت ردیابی بلادرنگ و آنی پرتو نور ( Ray Tracing ) برخوردارند . ردیابی پرتو آنی فشار زیادی به پردازنده وارد میکند به همین دلیل پیش از این ، تنها در جلوه های ویژه در هالیوود استفاده شده و کاربران عادی از این تکنولوژی بی بهره بودند، از این رو ساخت کارت گرافیک با این ویژگی به یک موضوع جدید در حوزه گرافیک تبدیل شده که طرفداران زیادی دارد . دراین تکنولوژی رفتار پرتو نور هنگام برخورد با اجسام بطورکامل پردازش و شبیه سازی می گردد و ردیابی مسیر پرتوها سبب واقعی تر شدن نورپردازی در بازی میشوند .

همانطور که میدانید رفتار پرتو هنگام برخورد با یک جسم یکسان نبوده و میتواند شکست نور – بازتاب و یا جذب رخ دهد که در این بین بازتاب پرتو بیشتر مورد توجه است چراکه زاویه بازتاب و قوانین آن باتوجه به نوع سطح برخورد متفاوت خواهد بود که دشواری کار را دوچندان میکند . پیش از تکنولوژی Ray Tracing ، از روش هایی مانند شطرنجی سازی استفاده میشد که نیازی به پردازش رفتار پرتو نور نداشته و باعث میشد بدون توجه به تصویر و فضا ، نور تابش پیدا کند و با استفاده از تکنیک سایه زنی ( Shadering ) به تصویر عمق داده شود . این روش پردازش کمتری داشته و درعین خروجی مناسب در کیفیت های Full HD  و  1080 ، فشار کمتری به پردازنده وارد میکند اما در رزولوشن 4K کیفیت تصاویر کاسته شد ، به همین دلیل نیازمند روش جدید برای جایگزین تکنیک قبلی هستیم .

ردیابی پرتو یک تکنیک برای طبیعی کردن جلوه های نور در بازی است و به سازندگان بازی این اجازه را میدهد تا با استفاده از منابع نور و بازتاب واقع گرانه ، گرافیک بازی چشمگیرتر از قبل شود . این ویژگی ، اصلی ترین تفاوت RTX و GTX است و درهنگام بازتاب نور از آب یا شیشه و مواردی از این قبیل به بهترین شکل ثابت می شود . استفاده از این قابلیت به توان پردازشی بسیار بالایی نیاز دارد که با فعال کردن آن از میزان فریم ریت کاسته می شود . به مرور زمان بازی های بیشتری از این قابلیت پیشرفته استفاده خواهند کرد .

معماری تورینگ :

در این معماری هسته های پردازشی کودا به تنهایی توان کافی برای بکارگیری این تکنیک را ندارند . از این رو کمپانی انویدیا دو سری هسته ی کمکی بنام های RT ( Ray Tracing )  و تنسور ( Tensor ) به پردازنده های خاص خود اضافه کرد . اگرچه هدف از افزودن این دوهسته کمکی ، انجام فرایند رهگیری پرتو است اما تاثیر مثبت دیگری روی قدرت پردازش هم داشته و باعث شده زمانیکه رهگیری پرتو خاموش است کارایی به مراتب بهتری را نسبت به پردازنده مشابه که هسته های TR و تنسور درآن قرار ندارد ، داشته باشند . از این رو کارت گرافیک های مجهز به این تکنولوژی با پیشوند RTX  شناخته می شوند . استفاده از این تکنولوژی سبب افزایش قیمت محصولات RTX  شده است .

تفاوت RTX و GTX

فناوری DLSS :

Deep Learning Super Sampling  یا به اختصار  DLSS ، فناوری دیگری در کارت گرافیک های سری  RTX  بوده و کمک میکند تا بهترین بازدهی را در بازی داشته باشید . این فناوری که از دیگر تفاوت RTX و GTX می باشد ، با رندرکردن فریم ها در وضوح پایین تر و ترکیب آن با ماشین لرنینگ کمک میکند تا بازی در بهینه ترین حالت خود اجرا شود . ماشین لرنینگ با استفاده از سرورهای قدرتمند انویدیا بهترین الگوریتم رندرگیری هربازی خاص را در کارت گرافیک شما اعمال میکند تا بالاترین فریم ریت ممکن را دریافت کنید . درواقع ویژگی  DLSS  مکمل ویژگی RTX  بوده و با فعال کردن این دو ، بهترین گرافیک و فریم را بدست می آورید.

معرفی بیشتر محصولات RTX :

– همانطور که گفتیم ، RTX به منظور بهره گیری سیستم های خانگی از قابلیت رهگیری پرتو معرفی شد تا قدرت و عملکرد لازم برای ردیابی پرتو بلادرنگ را داشته باشد و همین موضوع موجب محبوبیت بیشتر  RTX  درمیان کاربران علی الخصوص گیمیرها شد . در ادامه به بررسی اجمالی برخی از مدل های این سری می پردازیم :

RTX2060  اولین محصول از سری RTX است ، پس از آن  2060Super  است که عملکرد بهتری دارد . درسال 2020 سری 3000 به بازار عرضه شدند که مبتنی بر معماری AMPERE  با هسته های RT  نسل دوم انویدیا و هسته نسل سوم تنسور هستند . اولین محصول از این سری RTX3050  است که بعنوان بصرفه ترین مدل از سری RTX3000  شناخته می شود . مدل RTX3090 آخرین محصول از سری RTX3000 انویدیا و اولین کارت گرافیکی است که از کیفیت  8K  پشتیبانی میکند که بدلیل بهره مندی از قوی ترین پردازنده قیمت بالاتری از سایر مدل ها دارد .

– از دیگر تفاوت RTX و GTX  میتوان به معماری پردازنده ها اشاره کرد .  GTX از معماری تورینگ برای کارت های خود استفاده میکند درحالیکه کارت گرافیک های RTX دو سخت افزار مهم را اضافه میکند : 1.هسته های RT   و    2.هسته های TENSOR

از فناوری ردیابی پرتو برای ترسیم مسیر نور استفاده می شود و با استفاده از آن محیط ها ، بافت ها و متریال ها  در بازی زیباتر و خیره کننده تر می شوند . کارت های سری RTX ، افکت های نورپردازی و رندر بسیاردقیقی را ارائه میدهند . البته کارت های 1070 و 1080، هسته های CUDA بیشتری نسبت به 2060 و 3060 دارند و نرخ کلاک پایه بالاتری دارند که به معنای عملکرد بهتر برای برخی کارها و بازی ها می باشد .

– کارت گرافیک RTX در چهار نسل 1000 – 2000 – 3000 – 4000 عرضه و تولید می شوند : سری 1000 مانند RTX1650  – سری 2000 مانند RTX2060  سری 3000 مانند RTX3080   –  سری 4000 مانند  RTX4080

– سری RTX مخصوص گیمینگ و کارهای گرافیکی سنگین طراحی و تولید شده و از سایرین قوی تر هستند . RTX قدرت و عملکرد بیشتری نسبت به GTX دارد و از نظر انرژی ، کارآمدتر است و میتواند به کاهش مصرف برق و حرارت درون رایانه کمک کند و عمده دلیل شهرت آن ، واقعی تر شدن بازی ها و سایر برنامه های سه بعدی می باشد .

تفاوت RTX و GTX

تفاوت RTX و GTX :

– اگر گیمر حرفه ای هستید از سری RTX استفاده کنید که قابلیت ردیابی پرتو دارد . ردیابی پرتو یک فناوری است که نور – سایه – بازتاب و سایر جلوه های بصری را واقعی تر میکند .

– از طرف دیگر ، کارت های RTX از حافظه رم  GDDR6 برخوردارند که سریع تر و کارآمدتر از حافظه رم کارت های GTX عمل میکند و به این معناست که کارت های RTX میتوانند داده های بیشتری را بطور همزمان پردازش کنند که به بهبود عملکرد در بازی ها و سایر برنامه می انجامد . از طرف دیگر این کارت ها از قابلیت  DLSS  برخوردار هستند که منجر به رزولوشن بهتر در محیط کلی بازی میباشد . این کارت ها ارزش خرید دارند چراکه روز به روز به تعداد بازی هایی که از این قابلیت پشتیبانی میکنند اضافه می شود.

– فرق بعدی RTX و GTX در معماری آنهاست . پرچمداران  GTX  از معماری تورینگ بهره میبرند که به برخی از مدل های  RTX  نیز راه یافته است اما مدل های بالاتر  RTX  از معماری  AMPERE  که یک معماری مدرن تر است و هسته های RT و  TENSOR استفاده میکنند  . همچنین نسل  VRAM  کارت گرافیک های  GTX  از نوع  GDDR6  است درحالیکه پرچمداران  RTX  از  VRAM های  GDDR6X  استفاده مکنند که حدود 40% بهتر از نسل قبل است . افزایش حجم  VRAM در کارت های  RTX  موجب بالارفتن سرعت و دستیابی به رزولوشن های بالا می شود .

RTX بخریم یا GTX ؟

پاسخ این سوال به نیازها و بودجه ی شما بستگی دارد . اگر در ویرایش ویدئو ، رندر سه بعدی یا سایر زمینه های مرتبط با موشن گرافی فعالیت میکنید ، کارت گرافیک RTX  میتواند گزینه بهتری باشد اما برای ماین ارز دیجیتال یا سایر اقدامات بهتر است GTX تهیه کنید اگر بدنبال یک کارت گرافیک قدرتمند و مقرون بصرفه هستید ، کارت گرافیک های  GTX  انتخاب بهتری هستند اما اگر محدودیت مالی ندارید و بدنبال آخرین فناوری و بهترین عملکرد ممکن هستید ، کارت گرافیک RTX انتخاب درستی هستند .

* البته به این معنا نیست که تمامی تولیدات RTX  از  GTX بهتر باشند ! درواقع یک کارت پایین رده از سری  RTX  ، ضعیف تر از کارت گرافیک پرچمدار  GTX  عمل میکند . صرفا با این محدودیت که سری  GTX  شامل فناوری ردیابی پرتو و DLSS نمی باشد ( این دو ویژگی مختص  RTX  است و حتی قدرتمندترین کارت های  GTX  هم از آن بی بهره اند ) .

هردو کارت RTX و GTX  قدرت و عملکرد بالایی دارند . لذا ابتدا نیازهای خود را سنجیده و گزینه ی متناسب با بودجه و انتظارات خود را فراهم کنید .

معرفی سه مدل محبوب :

– معماری هسته RTX سبب افزایش عملکردو ویژگی های پیشرفته است اما به این معنا نیست که کارت های GTX بازی ها را بخوبی اجرا نمیکنند ! درواقع  RTX  نسبت به  GTX  از نظر گرافیک یک نسل جلوتر است .

اگر قصد راه اندازی یک سیستم معمولی با کمترین هزینه را دارید ، کارت های GTX 1650 بدلیل مقرون بصرفه بودن و کارایی که دارد گزینه خوبی است .GTX1650 که مبتنی بر معماری تورینگ طراحی شده دارای 4 گیگاباید حافظه  GDDR5 با پردازنده گرافیکی انویدیا با هسته های CUDA است که آن را به کارتی محبوب بدل کرده است . 1660TI  نیز نسخه ی قوی تر است که خب مبلغ بیشتری هم دارد .

درمیان مدل های  RTX  ، کارت گرافیک 3090  عالی است که با هسته های CUDA و مبتنی بر معماری Ampere طراحی شده و از 24 گیگابایت حافظه GDDR6X نیز بهره منده است . این کارت از کیفیت تصویر 8K  پشتیبانی میکند و عملکرد فوق العاده ای درنمایش و اجرای بازی های گرافیکی ارائه میدهد .

کارت گرافیک 3060  نیز باتوجه به قیمت مقرون بصرفه ، عملکرد پردازشی بالایی دارد و باعث شده درمیان کاربران محبوبیت بالایی داشته باشد . 

 

تفاوت RTX و GTX

امیدواریم این مقاله برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد . جهت دریافت راهنمایی و مشاوره رایگان دررابطه با خرید و یا تعمیر کارت گرافیک میتوانید با شماره   09125343007  ( مهندس مرادی )   تماس حاصل کنید همچنین میتوانید با مراجعه به صفحه   تعمیر کارت گرافیک    بطور کامل دررابطه با تعمیر آن درمجموعه ی میکروتراشه اطلاعات کسب کنید.

دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *